Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!
Kahlua of wel koffie likeur.
Jaren geleden schonk mijn lief me voor het eerst Kahlua, wonende in Mexico is dat natuurlijk wel verplichte kost. Sindsdien heeft de destilleerderij er een zeer trouwe fan bij. Door de koffie, of als het warm is met ijsklonten, of zelfs met room. Over cake, door een gerecht heen, bij een kipgerecht...
Als ijs liefhebber moet ik een scheutje koffielikeur over mijn ijs heen. Voornamelijk vanille, koffie, mokka, of chocolade smaken moeten het daarbij ontgelden. Zo lekker... Het ligt voor de hand dat op een dag... er geen kahlua in huis is. Daar wordt je dan ineens nieuwsgierig naar hoe ze dat dan maken. Is dat een geheim recept net als Coca Cola of iets van het public domain. Uiteraard is de exacte samenstelling van Kahlua nu niet iets is dat op de straat ligt. Niet verwonderlijk zijn er velen met mij die koffie likeur over hun ijs ook lekker vinden, of gewoon als apéro of dessert graag drinken. Klikkerdeklik op het internet geeft je net zoveel recepten als je wilt, voldoende om tot ver voorbij je pensioen leeftijd mee te kunnen experimenteren. Na een tiental recepten bestudeerd te hebben, er een aantal zelfs gemaakt en uitgeschonken aan de gasten is er het volgende recept ontstaan die ik jullie niet wil onthouden.
Recept voor 5 liter likeur
250 gram koffie bonen ( max 50% arabica)
250 gr rozijnen
2 kaneelstokken
2 kruidnagelen
6 zakjes vanillesuiker of 3 stokjes vanille
1kg rietsuiker
1kg witte suiker
3 liter 40% alcohol
2 liter gekookt water
2 2L (wek)flessen ( grote augurken flessen kan ook prima)
grote glazen fles > 5 liter in ieder geval,
een aantal glazen flessen om het resultaat in op te slaan
wat monsterflesjes - voor het proefpanel
zeef, kleine pollepel, scherp mesje, maatbeker, trechter, grote zeef, grote kookpan, roerspaan
een karaf
Bereiding
was de bonen heel lichtjes in koud water, laat ze al schuddend in de zeef even uitdruppen en doe ze daarna samen met de kruidnagelen + 1 L 40% alcohol in de wekfles. Dit laat je ongeveer 3-4 weken staan. Elke dag even schudden.
hetzelfde met de rozijnen, even spoelen met koud water, samenvoegen met de kaneel, vanille, en 1L 40% alcohol in de tweede wekfles en 3-4 weken laten staan. Elke dag even schudden.
na vier weken
Iets meer dan twee liter water in een grote pan even goed laten door koken, dit om het water te ontharden. Bronwater net zo goed koken. Vuur laag zetten en als het niet meer borrelt, schud de rietsuiker en daarna de witte suiker in het water. Intussen blijven roeren. Als alles is opgelost weer even verhitten tot de oplossing begint te bewegen, dit een minuut zo laten. Daarmee breken we de lange sukerketens af (hydrolyse). Af laten koelen tot op kamer temperatuur.
Schenk vervolgens eerst het mengsel met de koffiebonen door de zeef boven op de trechter in de grote glazen fles. Zeef leegschudden in de biobak. Dan de suiker oplossing in de fles doen. Nu de oplossing met rozijnen door de zeef schenken. Wat in de zeef achterblijft kan of in de bio bak of je doet alsnog een deel van de rozijnen in de fles bij de rest.
Op sterkte maken
Nu komt het tricky deel van dit verhaal. Als je hebt meegerekend zit in de oplossing iets minder dan 20 vol % aan alcohol. De vraag is nu hoe sterk wil je de likeur hebben. Persoonlijk vind ik 30-32% precies goed. Als je nu de volle 3e liter 40% alcohol erbij doet komt het neer op bijna 27 vol %. Ook prima te drinken. Je hebt uiteindelijk ook iets meer dan 5 liter likeur gebrouwen. Je kunt er voor kiezen het bij 27% te laten. Er zijn liefhebbers die vinden dat likeur minimaal 32% moet hebben. Mijn oplossing hiervoor is om een liter 50% erbij te doen, dat maakt het af op ongeveer 32%. Natuurlijk kun je na toevoegen van een halve liter eens proeven, mond even goed spoelen en een stukje brood of zo, voeg dan naar smaak een kwart liter toe, weer proeven en als het voor je smaak oké is stop je hier. Anders de rest er gewoon bij doen. Blijkt dat dan te sterk te zijn kun je het verder verdunnen met een beetje afgekookt water. Uiteindelijk vind je vanzelf een balans.
De meesten van mijn gasten vinden de 32% variant het beste uit de verf komen.
Laat het geheel minimaal een week of twee staan daarna is het klaar voor consumptie.
Aantekeningen
Uiteraard kun je ook alles samenvoegen in de grote kookpan en dan meteen overschenken in de flessen. Als je de rozijnen erbij laat verdeel ze dan gelijkelijk over de flessen anders krijg je een smaak verschil. Het nadeel is hiervan dat het dan lastiger is, indien je dat nodig vind, de likeur op sterkte te brengen over alle flessen heen.
Met deze hoeveelheid van 5 liter heb ik voor ruim een jaar genoeg aan Kahlua. Als je alles door een factor deelt kun je ook gewoon minder maken. Mijn ervaring is echter dat je met een 5 liter batch een veel constantere smaak hebt. Bovendien hou je altijd wel wat over als referentie bij het maken de volgende batch.
Of je hebt dan altijd een klein flesje om als cadeau weg te geven, als je ergens op een apéro gaat. Is altijd leuk als je dan iets origineels mee kan brengen. Mooi etiketje erop en je maakt totaal de blitz.
De kostprijs inclusief afschrijvingen etc ruim 8€ per liter. Een en ander afhankelijk van je inkoop natuurlijk.
Hieronder niets invullen
Weergaven: 462
© 2024 Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer. Verzorgd door
Banners | Een probleem rapporteren? | Privacybeleid | Algemene voorwaarden