Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Ik was even aan het snuffelen en toen kwam ik dit tegen!

Quartz  | 26 juli 2013 - 09:50

Een dodelijke cocktail van pesticiden en fungiciden zorgen ervoor dat bijen niet maar resistent zijn tegen een parasiet. Het zijn niet de neonicotinoïden.

Onderzoekers van de University of Maryland en het Amerikaanse ministerie van Landbouw hebben ontdekt wat de oorzaak van de massale bijensterfte is. De sterfte van honingbijen kan desastreuze gevolgen hebben omdat de insecten in de Verenigde Staten alleen al 130 verschillende gewassen bevruchten die een waarde hebben van 15 miljard dollar.

De wetenschappers hebben geïdentificeerd welke cocktail van pesticiden en fungiciden de bijen schaadt door stuifmeel van verschillende gewassen (amandelen, appel, cranberry, watermeloen, pompoen, komkommer en blauwe bessen) aan gezonde bijen te voeren. Gemiddeld waren de gewassen bespoten met negen verschillende bestrijdingsmiddelen. Op één gewas ontdekten de wetenschappers maar liefst 21 chemicaliën. De combinatie van bestrijdingsmiddelen zorgen ervoor dat de bijen minder of niet meer resistent zijn tegen de parasiet Nosema ceranae, waardoor ze sterven.

De gevaarlijke bestrijdingsmiddelen zijn onder meer de fungiciden chlorothalonil en pyraclostrobin en de insecticiden fluvalinate en amitraz. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS One.

Nosema ceranae werd in eerder onderzoek al in verband gebracht met Colony Collapse Disorder, het sterven van hele bijenvolken in één keer. In het nieuwe onderzoek van de University of Maryland is aangetoond dat een bepaalde combinatie van bestrijdingsmiddelen ervoor zorgt dat bijen besmet raken met deze parasiet en de besmetting zelf niet kunnen bestrijden.

De onderzoekers ontdekten dat fungiciden (schimmelbestrijdingsmiddelen) nog schadelijker zijn dan pesticiden (bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt tegen ziekten en ongedierten). Tot nu toe werd aangenomen dat fungiciden niet schadelijk waren voor bijen omdat de middelen zijn ontwikkeld om schimmels te doden en geen insecten.

De onderzoekers gaan er vanuit dat het niet de neonicotinoïden zijn, een nieuw genre zeer sterke bestrijdingsmiddelen, die verantwoordelijk zijn voor de bijensterfte. Het gaat om een combinatie van bepaalde pesticiden en fungiciden die de bijen via het stuifmeel consumeren. De wetenschappers ontdekten ook dat wilde bloemen, die in principe niet bespoten worden, besmet waren met de schadelijke bestrijdingsmiddelen. Bijen bestuiven ook deze bloemen.

uit: 360het beste uit de internationale pers

Warme groet Ada

Weergaven: 512

Berichten in deze discussie

kwam hem op fb vandaag ook veelvuldig tegen, net als het volgende bericht; over glyfosaat in de urine van Europeanen.

daar werd ik banger van als de bijensterfte in Amerika waar ze zowiezo al zoveel verk....en.

Geen wonder dat mensen, die al die gewassen eten, ook zo ziek aan het worden zijn!

kassa voor de farmaceutische industrie

bij het woord 'industrie gaan tegenwoordig mijn nekharen al overeind staan, meer nog dan bij het gevleugelde woord 'chemtrails' .

Dan mogen we ook deze niet missen. Het is halen en brengen lezers. Aan de ene kant geeft de EU de komende 2 jaar 100 miljoen euro uit waar ik als gewoon Imker niets van merk, aan de andere kant worden zaken niet of slecht aangepakt. Zou er ooit nog iets veranderen? CQ, verbeteren? 

http://duurzaam-actueel.nl/imker-vreest-doodsteek-bijen-door-streng...

@Bram, dank voor deze exra info. Blijkt maar weer hoe ongenuanceerd mensen denken. En dat is op minister/directeursplaatsen funest. Gelukkig is er een twee-jaars-verbod, maar als we het ongenuanceerde denken dan alsnog toelaten, is er een wereldwijde ramp aan het ontstaan, dus hopen dat na die twee jaar een definitief verbod volgt.

Wat mij zo verbaast, is het gemis aan logisch denken. Die directeur van het bedrijf dat het 'neo'-gif maakt zegt doodleuk dat de bijen niet op het bespoten stuk van de planten komen. Nou, dan heeft hij duidelijk zijn ogen in z'n zak! Weliswaar landen bijen voornamelijk op de bloemen, maar ik zie ze regelmatig ook op bladeren en zaadknoppen landen.

Daarnaast wordt het gif, dat op bladeren en zaadknoppen is gespoten, overal in de plant naartoe getransporteerd. Een simpel lab-onderzoek toont dat gemakkelijk aan. Net als in het lichaam van de mens, komt gif in alle organen terecht, dus waarom niet in het lijfje van een bij?  Natuurlijk ook in de lijfjes van de bijen, en van alle andere levende wezens. Niet voor niets is het testen van haren bekend geworden - zoals in forensische onderzoeken - om gifstoffen te ontdekken.

Mensen zeggen nu eenmaal rare dingen als het in hun straatje te pas komt. Ik zou zeggen: laat al deze mensen met hun families uitsluitend producten eten met die troep erop gespoten, en wij de bio-producten. Moet je eens zien wat er dan gebeurt! Wij zullen gezonder zijn en zij alleen maar zieker, tot de dood erop volgt. Dat zou voor mij een prima middel zijn tegen egoïsme: gewoon zelf de gevolgen van hun uitlatingen laten ervaren....

Ik ben het helemaal met je eens Frea, Soms doen al die berichten je de haren rijzen. maar we mogen ons er niet voor afsluiten, willen we misschien wel, maar dan eet je willens en wetens toch die troep.

Ik ben net boodschappen wezen doen, je besteed heel veel tijd aan het uitzoeken of het nu wel of niet echt is. Kaas is ook niet overal echte kaas meer, las ik ergens, ja en wat moeten we dan, allemaal aan een geit of koe in de tuin en zelf aan de slag? Het lijkt wel of dat de enige optie aan het worden is willen we verzekerd zijn van gezond en eerlijk voedsel. Het kan ook communaal dus volgens mij waren ze zo gek nog niet die "hippies"in de 60er jaren met hun macro-biologische leefgemeenschappen.

Dank aan de links van dezen en genen. Ik bewaar ze en lees ze straks of later wel, nu even de tuin in ;=))

Warme groet Ada

Da's waar: ik sluit mijn ogen er niet voor. Integendeel zelfs, ik heb ze meer wagenwijd open dan anders. Elk potje/zalke/doosje/blikje gaat door mijn handen en bekijk ik wat er in zit. Voornamelijk bio-producten zijn bij ons op tafel. Daar zit minder troep in, is ook veel minder bewerkt en zonder chemische toevoegingen, dus minder lang houdbaar. Vind ik niet erg, ik haal liever vaak vers voedsel. Op deze manier houd ik mijn lijf zo gezond mogelijk, aangezien ik nog niet in de gezegende omstandigheden leef waar een gemeenschap mij kan voorzien van super gezond voedsel, en mijn tuin moet nog opgezet worden. Dan nog is het maar de vraag of ik het hele jaar door mezelf kan bedruipen, maar ik doe mijn uiterste best met gezond voedsel.

Overigens eet ik geen melk- en tarweproducten meer i.v.m. gezond blijven na ernstig reuma gehad te hebben en nu zonder chemo kan (zelf drastisch gestopt), dus gezien de grote verbeteringen wil ik totaal niet meer ruilen met het 'voedsel' waar de massa al vele jaren van leeft. En dat is voedsel waar niet alleen ik, maar ook alle bijtjes hun hart flink aan op kunnen halen.....

RSS

GA DIRECT NAAR:

Booka.place - Webstudio 24

Laatste nieuws uit Frankrijk

© 2024   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden