Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!
We zijn autoentrepreneur en hebben een chambre et table d'hôte. We zijn een paar keer gesommeerd door de Chambre de Commerce om een speciale dure cursus te volgen om de vergunning en licences te krijgen voor de table d'hôte.
Na het plegen van diverse telefoontjes en het sturen van diverse mailtjes kregen we te horen van Nederlanders die op de hoogte leken te zijn, te horen dat dit echt niet noodzakelijk was. Wim van Teefelen zei ons dat we ook zijn cursus konden doen.
Het leek ons ook sterk dat de Franse boeren die table d'hôte doen zo'n dure cursus moesten volgen.
Maar helaas.. we kregen nu een officieel schrijven dat deze cursus landelijk verplicht is in Frankrijk sedert 2009. En we konden er echt niet onderuit!!
En het is geen kattepis wat er allemaal verplicht is..hele strenge regels wat betreft hygiëne voor mensen met een huiselijke keuken die table d'hôte er gezellig bij willen doen of voor wie het noodzakelijk is om rond te komen.
We zijn er niet blij mee, waarschijnlijk moeten we de keuken verbouwen en een extra koelkast, schoenen ontsmetten voor we in de keuken komen, enz.
Mijn man is net terug van de eerste cursusdag en hadden we dit echt nodig voor ons inkomen dan hadden we gedacht; Laat maar zitten...
Dus informeer zelf bij de douane en Chambre de Commerce wat je moet doen om te voorkomen dat de informatie onvolledig is.
Met warme groet,
Astraea Blom
Hieronder niets invullen
Weergaven: 3049
zo, da's prijzig, ben ik blij dat we alles al een tijdje terug rond hadden;
maar, nog steeds benieuwd naar de 'zware ' inhoud van die cursus en de voor mij nieuwe regels die er zouden zijn,
Dus Clement, graag een update!
schoenen ontsmetten??? dit ken ik zélfs niet in de restaurantkeuken!? Tenzij gelegen in een gebied besmet met varkenspest ofzo.
Als auto entrepreneur heb je helemaal niets van doen met de chambre de commerce, en zij niet met jou.
Ze gaan al helemaal niet over de inrichtingseisen etc. voor een chambre et table d'hôtes ( die zijn er ook niet echt). Voor de douane geldt hetzelfde, die kijken alleen naar de voorwaarden voor het afgeven van de desbetreffende vergunning en sinds kort hoef je ook niet meer naar de douane maar kun je voor je licentie gewoon bij de gemeente terecht. Een en ander allemaal terug te vinden op internet.
de cursus die ik ken, en die inderdaad sinds 2009 verplicht is, betreft een cursus waarbij 'aanwezigheid' verplicht is, verder geen examen of wat dan ook; kosten, ik meen rond de 300.-, maar dat weet ik niet zeker.
Los daarvan zijn er hoe dan ook nog steeds geen regels voor de inrichting etc voor een table dhôte., behalve dan de 'algemene' normen en waarden voor veiligheid en hygiene', wat er eigenlijk op neerkomt dat je niet in een varkensstal gaat staan koken, dat je stopcontacten geaard zijn en dat je, voor het geval dat, je verzekerd bent voor de kosten van ziekenhuis opname in geval van voedselvergiftiging. Dit laatste weten veel collega's niet en is een iets andere verzekering dan een w.a verzekering. Niet dat daar op gecontroleerd wordt, maar toch..
De cursus van Wim is prima, maar wat je daar 'leert' kun je ook gewoon op internet terug vinden en heeft verder geen wettelijk toegevoegde waarde. Als je hier logeert krijg van je van mij dezelfde info als bij Wim en kun je ook nog een dagje 'meelopen' in de keuken, dat heeft dan een praktisch toegevoegde waarde als je table d'hôtes wil gaan doen, vergunningen is één, kunnen koken is een tweede...(Hé Wim, één -tweetje opzetten?!)
Maar, wellicht is er de laatste tijd veel veranderd en moet ik mijn beeld bijstellen, je zou me dan ook een plezier doen om die 'strenge regels' waar je het over hebt en eventueel ander cursusmateriaal te doen toekomen, of misschien een pdf linkje hier zetten zodat ook anderen er kennis mee kunnen maken.
Kortom, het komt op mij over als een beetje paniekerig en zwaar overtrokken verhaal, neem gerust contact op, wellicht kan ik jullie verder helpen.
Vriendelijke groet,
Tim
Ja, ja Tim en Mirjam,
Dat is wat wij ook steeds te horen kregen van andere Nederlanders, en we probeerden dat uit te leggen aan de Fransen hier.
Ook wij weten dat auto entrepreneurs niets met de Chambre de Commerce te maken zouden moeten hebben. Vertel het ze maar hier. En ook wij gingen naar de gemeente voor onze licence. Maar het werkt in de praktijk anders. Eerst dachten we dat dit alleen hier in de Creuse was, toch blijkt dat niet waar te zijn.
Daarom raad ik ook aan om zelf plaatselijk te informeren, de regelgeving is n.m.l. veranderd en het is niet meer zo eenvoudig als het was.
Ons werd tot 2x toe met de politie gedreigd als we de cursus niet zouden volgen. Dit hebben we naast ons neer gelegd, het was trouwens de eerste keer dat we een onaardig iemand aan de lijn kregen. Bovendien komt de politie hier regelmatig een kop koffie drinken en vragen ze nooit ergens naar.
Maar goed, na een jaar negeren, kregen we een brief waarin we stond dat het verplicht was deze cursus te volgen en dan kun je als Nederlander zeggen en volhouden dat het niet zo is, maar ga dat maar eens doen.
De cursus is 750 euro, duurt 2 dagen en daarbij komen ze op lokatie een bezoek brengen om je advies te geven. Omdat mijn man als werkzoekende ingeschreven stond, kreeg hij het vergoed!
Het is inderdaad een cursus, dus je hoeft geen examen te doen, wel aanwezig te zijn.
Nu Tim, als je mij nog niet gelooft en denkt dat dit een zwaar overtrokken verhaal is, bel dan even naar Martine Petrus, CCI de la Creuse, tel: 0555519660
Overigens hebben we het hier enorm naar ons zin, laat dat duidelijk zijn, wij zijn positief ingestelde mensen die hier met veel plezier wonen en werken. Maar de praktijk ziet er vaak anders uit dan de papier winkel.
Ik zal aan Cleem ( mijn man ) vragen of hij wat van het cursus materiaal hier neer wil zetten.
In ieder geval staat dit al in een cursusmap van Accueil Paysan;
Depuis le 1 avril 2009 pour les détenteurs de les licences petite et grande restaurant une formation est obligatoire( d'une durée min de 20 heures réparties sur au moins trois jours)
Cette formation obligatoire pour les débits de boisson de 2ème, 3 ème et 4 ème catégorie et ceux qui possèdent une licence petite ou grande...
De licence 1 is per 4 febr 2009 vervallen en je kunt dus gewoon een jus d'orange schenken bij het ontbijt :)
Dat is natuurlijk een goede zaak.
Groetjes,
Astraea
tja, niets aan de hand toch, gewoon die 'cursus' volgen, zoals je doet, maar die bedreigingen met politie neem ik toch met een korrel zout, en die dezelfde gendarme komt ook gewoon koffie drinken?
heb je dat zwart op wit, die bedreigingen, ben ik dus echt benieuwd naar, want dat zou echt nergens op slaan.
Ik heb zo'n donker bruin vermoeden dat jullie helaas te maken hebben met één van de vele ambtenaren in La douce France die al jaren vast geroest achter het bureau zijn/haar eigen interpretaties aan de wet geeft en waarschijnlijk ook niet echt op 'etrangers' zit te wachten.
Beetje helaas pindakaas verhaal, waarbij je gewoon even zelf uit moet zoeken wat wél de regels zijn en er vervolgens lekker bij moet gaan zitten wachten op de 'sterke arm der wet'...in het zonnetje met een goed glas wijn, wedden dat je daar nog lang van gaat genieten, terwijl die ambtenaar langzaam naar het pensioen graf kruipt.
Gaat vast goed komen!
Het dreigen met de politie was telefonisch. Ook wij dachten dat het van één overijverige ambtenaar was en hebben daarom meerdere bronnen geraadpleegd, waarvan de bronnen in Frankrijk allemaal bevestigden dat het zo is en de bronnen in NL het tegenstelde beweerden.
Dus...
Zijn wij overigens de enige Nederlanders die deze cursus moeten volgen????
Een fijne dag gewenst,
Astraea
Nog even een aanvulling:
L'exploitant d'une table d'hôtes doit être muni d'une licence. Deux catégories sont possible:
La petite licence restaurant permet de servir à l'occasion des principaux repas et comme accessoires de la nourriture des boissons dez 1e et 2ème groupe(boissons sans alcool et boissons fermentées non distillées telles bière, vin, cidre..)
La grande licence restaurant permettant le service des boissons de 3ème, 4ème et 5ème groupe.
La recette locale douanes, ainsi que la recette locale des impôtes délivrent cette licence.
Depuis le 01 avril 2009 pour les détenteurs de ces licences une formation est obligatoire .
Dit lijkt mij toch duidelijk zo.
Fijne zonnige dag verder!
Met warme groet,
Astraea
Dank je Wim, is ons nu wat duidelijker geworden. Wij kregen trouwens van de CdC de verplichting 2 cursussen te volgen ; le permis d'exploitation en la formation hygiène en bij die laatste zijn van die absurde eisen. Goh, dus onze CdC loopt vooruit op de ontwikkelingen dan zijn ze hier voortvarend! Wie had dat ooit gedacht ;))
Dank voor alle reacties, ik heb deze geplaatst om anderen alert te houden.
Groetjes en fijne dag,
Astraea
Table d'hôtes is de gastentafel en dat moet ook zo blijven, dus inderdaad geen restaurantje spelen. Juist dat samen eten is natuurlijk ook één van de dingen die een chambre d'hôtes onderscheid van een hotel en waardoor meer en meer mensen voor een CDH kiezen ipv een onpersoonlijk hotel
Ik ben overigens van mening dat juist die all in prijsjes, met nadruk op prijsJES de pest zijn voor de horeca. Ik zie collega's een 3-4 gangenmenu aanbieden, incl wijnen voor nog geen 15.-; dat je daar nauwelijks tot niets aan verdient is één, maar die prijsjes zetten ook kwaad bloed bij de restaurateurs, die er wel aan moeten verdienen.
Ik heb het dan niet over de midi daghap van een tientje, dat kan zo goedkoop omdat er zoveel couverts verkocht worden en de inhoud/kwaliteit over het algemeen zeer matig is. Daarbij, lang niet iedereen drinkt wijn dus we hebben geen 'all in'
Hoe het ooit bedoeld is vind ik zelf geen maatstaf van hoe je er nu mee om moet gaan. Gasten stellen een verfijnde maaltijd en een keus uit goede wijnen (en bieren) zéér op prijs.
Bon, ik ga de mise en place doen voor vanavond...
@ Wim, ben weer helemaal op de hoogte :)
Ik heb nog wat rond gebeld en het is ons nu duidelijk wat betreft een table d'hôte hier. Wij en alle table d'hôtes hier hebben dus inderdaad de verplichting van de CdC om die twee dure cursussen te volgen! (die we gelukkig zelf vergoed krijgen).
Le permis d'exploitation( voor de licences van de dranken) en la formation hygiène en bij die laatste zijn van die absurde eisen.
Volgens de CdC waar we de brief van gekregen hebben zijn deze twee cursussen voor iedereen verplicht die in aanraking komt met voeding om aan derden te geven als je hier commercieel mee bezig bent. Dit is volgens de wet van 2009 meen ik ( heb ik hieronder eerder genoemd ) en niet volgens een wet die pas dit jaar gaat gelden. En deze regels gelden niet alleen voor de Creuse maar voor heel Frankrijk ( heb ik ook maar even gevraagd). Alle table d'hôtes in de Limousin hebben een brief van de CdC gehad die deze cursussen verplicht stelde volgens de CdC.
Toen ik de mevrouw van de CdC aan de telefoon had, zei ik haar dat vooral de laatste de doodslag was voor de table d'hôte omdat je dan je keuken grondig moest verbouwen.
Zij lachte en zei dat dit helemaal niet nodig was, het was alleen de bedoeling dat je wist hoe je hygiënisch om moest gaan met het voedsel. En ze noemde de bekende voorbeelden zoals de juiste koeling, het juiste vervoer van de winkel naar de keuken enz.
Nu was dat natuurlijk in de cursus hygiëne besproken en dat is ook heel belangrijk, maar dat wisten we al.
Maar die andere onmogelijke regels zoals het ontsmetten van je schoenen voor je de keuken in komt, aparte spoelkeuken enz. die mogen we dus zomaar naast ons neerleggen. Gelukkig natuurlijk, maar wel vreemd dat je ze toch moet leren, en er wordt in de cursus geen onderscheid gemaakt tussen table d'hôte en restaurant. Kortom de cursus toch misschien een beetje met de Franse slag toepassen.
Maar dat zullen we wel merken als er volgende week een bezoek gebracht wordt ter plekke van de cursusleidster.
Ik ben benieuwd of er meer Nederlanders zijn die deze brief gehad hebben en hoe ze hier mee om gaan.
Met vriendelijke groet,
Astraea
© 2024 Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer. Verzorgd door
Banners | Een probleem rapporteren? | Privacybeleid | Algemene voorwaarden