Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Ik heb een hete lucht friteuse aangeschaft. Het klinkt leuk, geen olie meer in het voedsel, kortom gezonder zo willen de reclames je doen geloven. Maar is dat wel zo, de mediterrane keuken gebruikt veel olie, men zegt dat dat gezond is. Maar het gebruik van de hete lucht friteuse met een minimale olie lukt me niet goed.

Mijn probleem is het bereiden van bitterballen. Ik zet het apparaat op 180 graden en bak de bitterballen zo'n 10-12 min op 180 graden (na het voorverwarmen van het apparaat). Ik doe wat olie in het apparaat volgens voorschrift. Die olie verdampt en slaat neer op het voedsel en doet daar z'n werk. Het resultaat is dat de bitterballen barsten en de korst niet gaar is. Bij een volgende poging doopte ik de bitterballen in de olie. Ook dan barsten de bitterballen, maar de korst was wat gaarder, maar toch was het resultaat minder dan bij gefrituurde bitterballen.

Ik heb inmiddels de oude friteuse weer te voorschijn gehaald maar voordat ik hem weer gebruik wil ik toch jullie commentaar afwachten. Ik ben benieuwd.

Weergaven: 722

Berichten in deze discussie

Ik heb zelf niet zo'n friteuse maar vrienden hebben er zo een.Je moet spéciale bitterballen en kroketten kopen geschikt voor air fryer. Volgens mij Kennen ze dit niet in Frankrijk.

Wat ik er van begrepen heb (van discussies op het Internet) is dat de kroketten/bitterballen die geschikt zijn voor een air fryer een voorgebruinde laag paneermeel hebben. Ik vermoed dat men het paneermeel alleen maar  een aantrekkelijk kleurtje gegeven heeft zodat de gebakken producten er goed uitzien op TV reclames.

Ik maak trouwens mijn kroketten/bitterballen zelf. De smaak is dan veel beter dan die van gekochte bitterballen. Dus aankoop van kroketten/bitterballen die geschikt zijn voor een air fryer is voor mij geen optie.

Mooi dat je van fastfood weer slowfood maakt.
 
Frituren doe je in olie of in vet, eventueel in kaas. Maar dan heet het fondue. De air fryer is gewoon een oven die werkt met hete lucht net als een gewone oven. Het verschil met een friteuse (of gewoon een pannetje met olie als we het mediterraans houden) is dat de korst niet of niet snel genoeg dichtschroeit. Het water in je kroket of bitterbal wordt stoom boven de 100 graden en zoekt een uitweg. De slimme fabrikanten passen hun product aan voor de air fryer door meer vet en wellicht ook meer gluten door het paneermeel te mengen. Dat vet is net als frituurvet gehard met transvetten.  Je zou kunnen proberen om de ragout meer in te koken en of op lage temperatuur te drogen. Minder water in de vulling betekent minder stoom. Verder zou je de paneerlaag dikker en vetter kunnen maken. Als laatste is het misschien een idee om je kroket of bitterbal in te vriezen. Hierdoor krijgt de korst meer tijd om de olie op te nemen voordat de vulling op temperatuur komt. Succes en eet smakelijk!

Wij gebruiken onze SEB voor het bereiden van friet. Dat kan met zelfgemaakte friet, maar dan duurt het wel erg lang. Maar met voorgebakken friet gaat het prima en dan kopen we de "gewone" voorgebakken friet.

Wij hebben een SEB. Daar moet een klein lepeltje olie in. Ik moet toegeven dat ik er nog nooit bitterballen in heb bereid. Toch gebruiken we hem heel veel en meestal tot volle tevredenheid.

Hier heb je een site waar je misschien iets aan hebt. https://www.bitterballen.net/airfryer/

Ik denk dat je ze niet eerst hebt voorgebakken. Dat blijkt wel noodzakeleijk. Dat lijkt omslachtig behalve als je diepvries bitterballen hebt gekocht.

RSS

GA DIRECT NAAR:

Booka.place - Webstudio 24

Laatste nieuws uit Frankrijk

© 2024   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden