Cuisine

Groep waarin culinaire tips uitgewisseld worden.

Per onderwerp of recept een nieuwe "discussie toevoegen", daarin kan dan gereageerd worden op het recept.

Mislukt experiment hele lucht frieteuze, HELP

Ik heb een hete lucht friteuse aangeschaft. Het klinkt leuk, geen olie meer in het voedsel, kortom gezonder zo willen de reclames je doen geloven. Maar is dat wel zo, de mediterrane keuken gebruikt veel olie, men zegt dat dat gezond is. Maar het gebruik van de hete lucht friteuse met een minimale olie lukt me niet goed.

Mijn probleem is het bereiden van bitterballen. Ik zet het apparaat op 180 graden en bak de bitterballen zo'n 10-12 min op 180 graden (na het voorverwarmen van het apparaat). Ik doe wat olie in het apparaat volgens voorschrift. Die olie verdampt en slaat neer op het voedsel en doet daar z'n werk. Het resultaat is dat de bitterballen barsten en de korst niet gaar is. Bij een volgende poging doopte ik de bitterballen in de olie. Ook dan barsten de bitterballen, maar de korst was wat gaarder, maar toch was het resultaat minder dan bij gefrituurde bitterballen.

Ik heb inmiddels de oude friteuse weer te voorschijn gehaald maar voordat ik hem weer gebruik wil ik toch jullie commentaar afwachten. Ik ben benieuwd.

  • omhoog

    Marianne

    Ik heb zelf niet zo'n friteuse maar vrienden hebben er zo een.Je moet spéciale bitterballen en kroketten kopen geschikt voor air fryer. Volgens mij Kennen ze dit niet in Frankrijk.
    • omhoog

      Victor

      Wat ik er van begrepen heb (van discussies op het Internet) is dat de kroketten/bitterballen die geschikt zijn voor een air fryer een voorgebruinde laag paneermeel hebben. Ik vermoed dat men het paneermeel alleen maar  een aantrekkelijk kleurtje gegeven heeft zodat de gebakken producten er goed uitzien op TV reclames.

      Ik maak trouwens mijn kroketten/bitterballen zelf. De smaak is dan veel beter dan die van gekochte bitterballen. Dus aankoop van kroketten/bitterballen die geschikt zijn voor een air fryer is voor mij geen optie.

      2
      • omhoog

        Hans van den Bos

        Wij hebben een SEB. Daar moet een klein lepeltje olie in. Ik moet toegeven dat ik er nog nooit bitterballen in heb bereid. Toch gebruiken we hem heel veel en meestal tot volle tevredenheid.

        Hier heb je een site waar je misschien iets aan hebt. https://www.bitterballen.net/airfryer/

        Ik denk dat je ze niet eerst hebt voorgebakken. Dat blijkt wel noodzakeleijk. Dat lijkt omslachtig behalve als je diepvries bitterballen hebt gekocht.