Cuisine

Groep waarin culinaire tips uitgewisseld worden.

Per onderwerp of recept een nieuwe "discussie toevoegen", daarin kan dan gereageerd worden op het recept.

Koken op een houtfornuis

Is er iemand die ervaring heeft met koken op hout? Voordelen, nadelen.....
Ik ben tevens op zoek naar een four du bois, bv Rayburn of ander merk.
  • omhoog

    Ada

    Hee Rita, Ja ik heb er ervaring mee, op verschillende manieren. Ik heb vroeger gekookt op een heel klein kookkacheltje, zo eentje die je met je meeneemt als je op rit bent met je ezel of paard. Dit kacheltje stamde uit zeer vroeger tijden toen men nog zo reisde. Het was een enorme ervaring dat zal ik je wel zeggen. Ik kookte voor ongeveer 10 personen in een kamp van bomenplanters in Canada. Alles nam een beetje langer om te koken en gaar te worde. Ik kookte alles op de eenpansmanier, want dat ging het snelst. Ook de boerenkoffie werd zo gezet door mij. Het was bitter koud en voordat ie warm was, oei en ik moest ook nog een flesje warmen voor onze zoon van 7 mnd. Maar dat is verleden tijd....

    Nu heb ik een houtfornuis in mijn woonkamer staan. Deze verwarmt mijn benedenverdieping en ik kook erop en dat gaat helemaal prima. Als het fornuis goed heet is dan gaat het razendsnel, ook de oven is dan op een lekkere temperatuur. Ik vind dat het niet eens zo heet hoeft te zijn als een elektrische oven. Ons brood bakken we in het houtfornuis op ongeveer (dat is het nl. altijd) 170gr C. en dat gaat prima in de elek. oven op 200grC! Dus veel stroom verbruik daardoor. Met een houtfornuis sla je twee of drie vliegen in een klap!

    Ervaring van smaak, een brood/cake/kippetje uit de houtoven is gewoon lekkerder, het smaakt allemaal net even anders.

    Houtverbruik, ik denk ongeveer 6kuub per jaar, vanaf okt/nov tot eind maart, (Bretagne)

    Over een Rayburn kan ik niets zeggen, wel dat ze erg duur in aanschaf zjn. Bij de onze kun je 3 radiatoren aansluiten als we dit willen, hebben het vooralsnog niet gedaan. Wij hebben een goedkoop maar toch een "en fonte" (smeedijzer) fornuis gekocht, via via Leboncoin voor € 700,00 en ook nog in Belgie! Je kunt ook kijken dat scheelt altijd.

    We hebben voor bijverwarming en op goedkope stroomdagen infrarood lange golfverwarming. Wij hebben het Bleu Tempo tarief. 

    Succes met je qweeste! Ada

    2